[vc_row][vc_column][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_row_inner][vc_column_inner width=”2/3″][vc_custom_heading text=”Kulinaria” font_container=”tag:h2|font_size:40|text_align:left” google_fonts=”font_family:Open%20Sans%20Condensed%3A300%2C300italic%2C700|font_style:300%20light%20regular%3A300%3Anormal” css_animation=”appear”][vc_column_text]

Jedzenie jest jednym z najważniejszych elementów życia mieszkańców Hongkongu. Tutaj żyje się często aby jeść, smacznie i różnorodnie. Hongkończycy otwarci są na kuchnię z całego świata i na ulicach możemy spotkać obok siebie zarówno budki sprzedające grilowane jelita, japońskie restauracje z sushi i ramen, jak i restaurację z najwyżej jakości francuskimi potrawami i francuskim winem.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”1px”][vc_message message_box_color=”pink” icon_fontawesome=”fa fa-hand-o-right” css_animation=”appear”]Poniższa lista zawiera jedynie najważniejsze informacje związane z lokalnym „przemysłem żywieniowym”. Informacje te będziemy na bieżąco uzupełniać. Nie bójmy się jednak „eksperymentować”. Jeśli jesteśmy głodni, nie szukajmy barów McDonald’s czy KFC a spróbujmy lokalnych potraw.[/vc_message][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_column_text][search][/vc_column_text][vc_empty_space height=”22px”][vc_single_image image=”15549″ img_size=”200×210″ alignment=”center” css_animation=”appear”][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_empty_space][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_single_image image=”1477″ img_size=”300×200″ alignment=”center” style=”vc_box_rounded” css_animation=”appear”][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”2/3″][vc_column_text css_animation=”appear”]Nr 1 – Dim sum

Dim Sum – każdy turysta powinien swoją przygodę z Hongkongiem rozpocząć od pysznego dim sum. Dim sum to różnego rodzaju dumplings lub jak niektórzy mówią „pierożków”, choć pierożków polskich w niczym nie przypominają, spożywanych rano (śniadanie, lunch) wraz z dużą ilością herbaty (jaśminowa, pu-erh, iron buddha, chryzantemowa). Dumplings na ogół gotowane są na parze lub smażone i podawane często w bambusowych koszyczkach. Restauracje dim sum w Hongkongu spotkamy niemal na każdym rogu ulicy. Uwaga! Po godzinie 14-15:00 wiele tradycyjnych restauracji specjalizujących się w dim sum i chińskich potrawach, ma przerwę i warto się pospieszyć.[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_single_image image=”15455″ img_size=”300×200″ alignment=”center” style=”vc_box_rounded” css_animation=”appear”][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”2/3″][vc_column_text css_animation=”appear”]Nr 2 – Cha chaan teng

Rodzaj restauracji oferujących po przystępnej cenie dania kuchni lokalnej, „zachodniej” i  tzw. fusion. Popularną siecią restauracji cha chaan teng jest Tsui Wah, gdzie można zjeść niedrogie i wysokiej jakości potrawy (w stosunku do ceny). Wybór dań jest dość duży. Kilka z nich można znaleźć na stronie restauracji Tsui Wah. Na pewno warte polecenia są noodles wonton czy zestawy obiadowe np. rodzaj barszczu+gotowane warzywa lub ryż+3 steki (kurczak, wołowina, wieprzowina)+herbata zimna lub kawa. Moja ulubiona potrawa w Tsui Wah to malezyjskie curry z zimną herbatą z cytryną.[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_single_image image=”16660″ img_size=”” alignment=”center” style=”vc_box_rounded” onclick=”link_image” css_animation=”appear”][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”2/3″][vc_column_text css_animation=”appear”]Nr 3 – Zupa z węża

Zimą w Hongkongu popularne jest spożywanie zupy z węża. Koszt dobrej miski zupy z węża to wydatek przeciętnie 60 dolarów (25 zł). Uwaga! Zupa z węża rozgrzewa i spożywanie więcej niż jednej dużej miski jednorazowo nie jest wskazane. Spożywanie zupy z węza, wspomaga krążenie krwi i łagodzi objawy zapalenia stawów. W wielu restauracjach serwujących zupę z węża, dostaniemy także zupę z jaszczurek, dobrą na kaszel. Najlepsze zupy z węża dostaniemy w Mongkoku, Sham Shui Po, Yuen Long.[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_single_image image=”2124″ img_size=”300×200″ alignment=”center” style=”vc_box_rounded” css_animation=”appear”][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”2/3″][vc_column_text css_animation=”appear”]Nr 4 – Herbata z mleczkiem

Silna esencja herbaciana i skondensowane mleko to najprostszy przepis na herbatę z mleczkiem made in Hong Kong. Ponoć 7 milionów Hongkończyków spożywa rocznie aż 900 milionów kubków herbaty z mleczkiem. Popularnym w Hongkongu napojem na początku cieszyli się brytyjscy żołnierze, używający zagęszczonego mleka w puszkach by zmniejszyć koszty oraz uniknąć zarażenia się chorobami, które mogło spowodować spożycie świeżego mleka. Herbatę z mleczkiem lub lai cha, w Hongkongu dostaniesz w każdym barze cha chaan teng.[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_single_image image=”1187″ img_size=”300×200″ alignment=”center” style=”vc_box_rounded” css_animation=”appear”][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”2/3″][vc_column_text css_animation=”appear”]Nr 5 – Pieczone gąski

Nie kaczka po pekińsku ale pieczona gęś jest najbardziej popularna w Hongkongu.  Jedną z najlepszych restauracji serwujących pieczone gęsi jest Yue Kee Roasted Goose Restaurant w Sham Tseng (Nowe Terytoria). Restauracja została założona w 1958 roku i jest jedną z nielicznych restauracji w Hongkongu mającą licencję na używanie węgla drzewnego do pieczenia gęsi. Ptaki pochodzą z farmy restauracji w Qingyuan City, w pobliżu Guangzhou (Kanton) i są to gesi czarne, wyjątkowo wysoko cenione ze względu na jakość mięsa. Gęsi zabijane są przed granicą, chłodzone i przewożone do Hongkongu. Upieczenie jednej gęsi latem zajmuje 45 minut a zimą 90. Węgiel drzewny importowany jest z Południowej Azji.[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_single_image image=”13921″ img_size=”300×200″ alignment=”center” style=”vc_box_rounded” css_animation=”appear”][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”2/3″][vc_column_text css_animation=”appear”]Nr 6 – Congee

Rodzaj kleiku ryżowego z dodatkami uwielbiany przez chyba wszystkich Azjatów. A co do dodatków to jak kto lubi, może być wieprzowina, kurczak,  owoce morza, pędy bambusa, piklowane tofu, suszone przegrzebki, suszone ostrygi,  tzw. tysiącletnie jaja a nawet ptasie gniazda, choć ta ostatnia jest wersją dla tych z grubszym portfelem. Congee niemal zawsze podaje się osobom chorym.[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_single_image image=”15264″ img_size=”300×200″ alignment=”center” style=”vc_box_rounded” onclick=”link_image” css_animation=”appear”][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”2/3″][vc_column_text css_animation=”appear”]Nr 7 – Uliczne jedzenie

Grilowane ośmiorniczki na patyku, kulki rybne, kulki wołowe, siu mai, śmierdzące tofu, grilowane kałamarnice, zupa karpiowa, puding ryżowy, marynowana świńska macica, grilowane świńskie jelita, ryżowa rolka na parze,[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_single_image image=”911″ img_size=”300×200″ alignment=”center” style=”vc_box_rounded” css_animation=”appear”][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”2/3″][vc_column_text css_animation=”appear”]Nr 9 – Dai Pai Dong

Charakterystyczne zielone budki, stoliki na ulicy, proste jedzenie i tanie. Uliczne bary zwane Dai Pai Dong, coraz rzadziej spotkamy w Hongkongu. Na wyspie Hongkong, zostało się ich może kilka, kilkanaście. Bary dai pai dong spotkamy także w tzw. wet marketach czyli zadaszonych marketach sprzedających owoce, mięso, jarzyny. W większości z nich duże skupiska barów  dai pai dong znajdziemy na górnym piętrze (przeważnie 4 piętro). Warte polecenia są niektóre bary w wet markecie w Sheung Wan i North Point. Moje ulubione dai pai dong to Mui Kee Cookfood przy 20 Carnaron Road w Tsim Sha Tsui.  https://www.openrice.com/en/hongkong/r-mui-kee-cookfood-stall-tsim-sha-tsui-hong-kong-style-r12542[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_single_image image=”15253″ img_size=”300×200″ alignment=”center” style=”vc_box_rounded” css_animation=”appear”][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”2/3″][vc_column_text css_animation=”appear”]Nr 10 – Iced lemon tea

Zimna herbata z cytryną (iced lemon tea, 凍檸茶) – popularny napój w barach cha chaan teng ale i lokalach z tej „wyżeszj półki”. Mocna esencja herbaciana, dużo lodu i dużo cytryny. Ugasi pragnienie każdego umęczonego wycieczkowicza. W restauracji wystarczy poprosić o iced lemon tea, nawet nie trzeba specjalnie wysilać swojej znajomości kantońskiego. Każdy kelner będzie już dobrze wiedział co nam podać.[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row]

Dodaj komentarz