[tvideo type=”youtube” clip_id=”rsCloFxlgM4″]
Congee (wym. kondżi) to rodzaj kleiku ryżowego z dodatkami. Brzmi niesmacznie dla przeciętnego Polaka, mogę jednak zapewnić, że congee jest pyszne. Niestety przyzwyczajeni jesteśmy do złego ryżu i złego kleiku, których jedzenie było raczej karą niż przyjemnym posiłkiem.
Dlatego powinniśmy najpierw pokochać ryż a i pokocha się congee. A co do dodatków to jak kto lubi, może być wieprzowina, kurczak, owoce morza, pędy bambusa, piklowane tofu, suszone przegrzebki, suszone ostrygi, tzw. tysiącletnie jaja a nawet ptasie gniazda, choć ta ostatnia jest wersją dla tych z grubszym portfelem.
Congee popularne jest w całej Azji i niemal zawsze podaje się je osobom chorym. Dobrze jest także zjeść congee po weekendowym “obżarstwie” w ramach oczyszczenia organizmu.