Luk Yu Tea House – to jedna z najstarszych restauracji dim sum w Hongkongu, założona w 1933 roku, utrzymująca także od lat kolonialny wystrój. Nazwa restauracji nawiązuje do poety z dynastii Tang – Lu Yu, który napisał “Księgę Herbaty”, dzieło poświęcone historii, uprawie i piciu herbaty. Luk Yu to kantońska nazwa poety.
Restauracja posiada trzy piętra, z czego pierwsze zarezerwowane jest dla stałych gości. Rezerwacja wcześniejsza nie jest konieczna, w weekendy możemy poczekać długo na stolik. Ale warto. Dim sum dla dwojga w Luk Yu kosztować nas będzie ok 300-400 HKD (150-200 zł).
Adres: Luk Yu Tea House, 24-26 Stanley Street, Central,(+852) 2523-5464
____________
Chcesz dowiedzieć się więcej o dim sum? Etykieta, co zamówić. Sprawdź: http://www.seriouseats.com/2011/04/guide-to-dim-sum-dumplings-siu-mai-bao-chinese-steamed-buns.html
Przeczytaj także: http://www.triportreats.com/2013/05/24/hk-stopover-yum-cha-at-luk-yu/
Zdjęcie: www.triportreats.com
Sprawdz takze: http://www.lifestyleasia.com/hk/en/dining/eat/photo-story/10-best-dim-sum-restaurants-in-hong-kong/