Aż 9 restauracji z Hongkongu znalazło się na liście 50 najlepszych azjatyckich restauracji w 2015 roku. Od lat w ścisłej czołówce znajduje się Amber reprezentujący kuchnię francuską. Amber i szczycący się dwiema gwiazdkami Michelin.
Lista najlepszych restauracji w Hongkongu i Makau, które konieczne powinno się “odwiedzić” przebywając z wizytą w mieście:
- Amber, 7/F, The Landmark Mandarin Oriental, The Landmark, 15 Queen’s Road, Central, Hong Kong, klasyczna francuska z elementami lokalnymi
- 8 1/2 Otto e Mezzo Bombana, shop 202, Landmark Alexandra, 18 Chater Road, Central, Hong Kong, kuchnia włoska
- Fook Lam Moon, shop 3, G/F, 35-45 Johnston Road, Wan Chai, Hong Kong, kuchnia kantońska
- L’Atelier de Joël Robuchon, shop 315, 334 & 401, Landmark Atrium, 15 Queen’s Road, Central, Hong Kong, fusion, kuchnia japońsko-francuska
- Lung King Heen, Four Seasons Hotel, 8 Finance Street, Central, Hong Kong, dim sum i współczesna kantońska
- Robuchon au Dôme, Grand Lisboa Hotel, 43rd floor, Lisboa Tower, 2-4 Avenida de Lisboa, Macau, kuchnia francuska
- Tenku RyuGin, 101st Floor, ICC, 1 Austin Road West, Kowloon, Hong Kong, współczesna japońska
- Bo Innovation, shop 13, 2/F, J Residence, 60 Johnston Road, Wan Chai, Hong Kong, współczesna chińska
- The Chairman, 18 Kau U Fong, Central, Hong Kong, kuchnia kantońska
- Caprice, Four Seasons Hotel, 8 Finance Street, Central, Hong Kong, współczesna francuska