Tarta serowa z Hokkaido

Tarta serowa z HokkaidoCzy wycieczkowicz z Polski spędzi dwie godziny w kolejce by nabyć ciastko? Raczej nie ma szans! Kolejki w Polsce socjalistycznej wytworzyły w nas niechęć do stania, nawet jeśli postać warto, gdyż dzięki temu nabyć będziemy mogli coś wyjątkowego (na ogół), jak słynne już w całej Japonii tarty serowe z Hokkaido.

Zrobione z dwóch kremowych serów z Hokkaido i jednej odmiany sera francuskiego, tarta serowa Shintaro Naganuma podbiła serca wszystkich Japończyków, a sierpniu trafiła także do Hongkongu. Tarty pieczone są w Japonii, w Hongkongu jedynie (już na miejscu w piekarni) odbywa się niezbędne dla chrupkości tart, drugie pieczenie w temperaturze 200 st.

Tarta serowa  kosztuje 20 dolarów tj. ok 10 zł. Jeden klient może nabyć dziennie jedynie 12 tart. Czas oczekiwania w kolejce  – od 30 do 90 minut.

Sklep „Bake”, centrum handlowe „Sogo”, Causeway Bay, Hongkong.