Niezdrowa dieta, stres i zaniedbywanie kontrolnych badań lekarskich obwinia się o znaczny wzrost zachorowań na raka mieszkańców Hongkongu. W ostatnim dziesięcioleciu liczba osób, które zachorowały na raka wrosła aż o 27%, a śmiertelność zwiększyła się o 18%. Ponad 60% nowotworów stanowił rak: płuc, jelita grubego, piersi, gruczołu krokowego i wątroby.
Według Ministerstwa Zdrowia, 31% z 43.399 (13 589 osób) zgonów w 2013 roku spowodowana była zachorowaniem na raka. W 2003 roku liczba zgonów z powodu raka wyniosła 11 510. To oznacza wzrost o 18% w ciągu minionej dekady, a rocznie 1,4 proc.
Oczywiście statystyka ta nie uwzględnia 6% wzrostu liczby mieszkańców Hongkongu, z 6 800 tyś w 2003 do obecnych 7 200 tyś. Statystyka także nie wzięła pod uwagę pogarszającej się jakości żywności (chemia, konserwanty etc) oraz zwiększenia zanieczyszczenia powietrza).
Więcej: http://www.scmp.com/news/hong-kong/article/1701155/hongkongers-lifestyles-blame-cancer-rise