[vc_row][vc_column][vc_empty_space][vc_single_image image=”14951″ img_size=”640×370″ add_caption=”yes”][vc_column_text]Wywiad ukazał się 24 padziernika 2013. w HK Magazine.
Restauracja People of Yunnan w San Po Kong (dzielnica w Kowloon pomiędzy Diamond Hill a Kowloon City), może wyglądać podobnie jak inne bary serwujące noodles, lecz jeśli spojrzycie w menu, znajdziecie robaki, larwy i inne chrupiące przysmaki. Właściciel Amy Wong opowiada Wynna Wong o swoim przerażającym-pełzającym kulinarnym życiu.
HK Magazine: Dlaczego serwujesz owady?
Amy Wong: Nie otworzyliśmy tej restauracji wyłącznie z myślą o podawaniu robaków. Mój mąż i ja pochodzimy z Yunnan (prowincja Chin) a specjalnością Yunnan jest gorący i kwaśny ryżowy vermicelli (pyszny, cienki makaron ryżowy, BB). Przyjechała do Hongkongu 20 lat temu a wtedy było ciężko znaleźć dobry ryżowy vermicelli z Yunnan. Ciągle czegoś brakowało. Pomyślałem sobie: “Czy nie byłoby wspaniale, gdybyśmy mogli otworzyć własną restaurację?” Robaki są przysmakiem w naszej prowincji, a mój mąż miał wrażenie, że nie będzie można nazwać naszej restauracji autentyczną restauracją z Yunnan jeśli nie będziemy podawać robaków.
HK: Więc insekty są częścią diety w Yunnan?
AW: Tak. Jest u nas dużo lasów a nasza dieta odzwierciedla zarówno dzikie rośliny i zwierzęta jakie z naszych lasów pozyskujemy. Jesteśmy bardzo gościnnymi ludźmi, więc kiedy mamy gości, zawsze upewniamy się, że podajemy im dobre jedzenie jak to. Również lubimy pić, a robaki “idą” dobrze z naszymi winami.
HK: Jakieś efekty zdrowotne z jedzenia robaków?
AW: Myślę, że nasi przodkowie nie mieli niczego specjalnego na myśli. To była część naszego środowiska i dobre źródło protein z niskim cholesterolem. Obecnie coraz więcej badań naukowych potwierdza zdrowotne właściwości jedzenia robaków..
HK: Czy robaki są brudne?
AW: Wcale. Podobnie jak owoce morza, są łapane, czyszczone i mrożone przed wysłaniem do nas. Są dokładnie czyste w trakcie podawania na stół.
HK: Czy wolisz jeść mięso czy robaki?
AW: Podaję różne typy robaków i każde z nich smakują inaczej. W porównaniu z mięsem mogę powiedzieć, że ich smak jest mniej “złożony”. Mięso można podawać na różne sposoby, w zależności na przykład os sposobu przyrządzania, czego nie osiągnie się z robakami. Na ogół je smażymy. Podsumowując, myślę że robaki jako odmienny gatunek, nie powinny być porównywalne z mięsem.
HK: Jakie robaki smakują najlepiej?
AW: To zależy od twoich upodobań. Osobiście lubię pasikoniki i ważki. Ciągle nie mogę przełamać się do jedzenia cykad. Również nie przepadam za jedwabnikami, ponieważ mają unikalny, własny smak, którego nie lubię. Dużo osób, które odwiedza restaurację, zamawia smażony miks, ponieważ chcą spróbować różnych typów robaków.
HK: Czy młode pokolenie chętnie je robaki?
AW: Wokół jest dużo szkół i dużo uczniów przychodzi tutaj na “wyzwanie” a kończy prawdziwie lubiąc (robaki). Myślę, że jeśli możesz przełamać swoją psychologiczną barierę/niechęć, wiek nie będzie miał tutaj znaczenia.
HK: Skąd bierzesz robaki?
AW: Wszystkie moje składniki pochodzą z Yunnan. Yunnan specjalizuje się w eksporcie jadalnych robaków. Wysyłają je do wielu miejsc. Jeśli odwiedzisz supermarket w Korei, znajdziesz tam smażone jedwabniki. Pasikoniki i larwy pszczół są popularne w Japonii. Ludzie na całym świecie rozmawiają obecnie o jedzeniu robaków, nie tylko dla zdrowia, lecz ze wzgledów środowiskowych także.
HK: Jak reagują klienci?
AW: Robaki bogate są w proteiny. Raz miałam klienta, który maił alergię na proteiny i miał ciężką reakcję po zjedzeniu robaków. Wiedział, że jest uczulony lecz lubił larwy pszczół tak bardzo, że musiał je zjeść. Miał później duży rumieniec na twarzy.
HK: Czy musiałaś wzywać ambulans?
AW: Nie. On wiedział co się stanie i miał z sobą leki. Większość klientów ma się dobrze. Ci, którzy pierwszy raz jedzą, mówią, że smakują jak suszone krewetki. Jeśli o tym pomyślisz, robaki i krewetki wcale bardzo się nie różnią.
People of Yunnan Restaurant, 32-34 Hong Keung St., San Po Kong, tel.: 2329-3030[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]