Celnicy w Changsha (stolica południowej prowincji Hunan, Chiny) przechwycili 800 ton zamrożonego mięsa, wyprodukowanego w latach 80-tych i 70-tych. Mięso (golonka, skrzydełka kurczaków, kurze nóżki) sprowadzane było do Changsha spoza Chin przez Hongkong a następnie dystrybuowane do lokalnych sklepów pod marką Red Star Frozen Meat.
Ocenia się, że 1/3 z 800 tyś ton mięsa sprowadzanego rocznie przez firmę Red Star pochodziło z nielegalnych źródeł.
W czerwcu chińskie władze rozpoczęły walkę z chińskimi grupami przemytniczymi, neutralizując 21 grup w 14 prowincjach i konfiskując 100 tyś ton mięsa o wartości 3 mld juanów (ok 1,5 mld zł).
Wśród przejętego przez policję mięsa znalazła się m.in. wieprzowina oraz kurze stópki, zakonserwowane chemią tak mocno, że nie można było ocenić jakości mięsa.
Wg. źródeł przemytniczych, mięso na ogół wysyłane było do Hongkongu i Wietnamu z różnych krajów, a następnie rozmrażane i ponownie zamrażane (nieraz kilkukrotnie) w mniejszych porcjach przemycane do Chin.