Mniej bankietów z zupą z płetwy rekina

[tvideo type=”vimeo” clip_id=”50518089″]

SCMP

Ponad 70% mieszkańców Hongkongu zredukowało w ostatnich 5 latach spożycie zupy z płetwy rekina a 90% domaga się od rządu wprowadzenia zakazu sprzedaży płetw rekina gatunków zagrożonych wymarciem.

Badania w ostatnich 5 latach prowadził Social Science Research Centre Uniwersytetu Hongkońskiego. Z grupy 1000 losowo wybranych dorosłych  – 16% całkowicie zaprzestało jeść zupę z płetwy rekina, 40% znacznie ograniczyło spożycie, a 12% tylko trochę zmniejszyło konsumpcję.

Mimo, że dane te są dość naciągane (bankiety bez zupy z płetwy rekina to nadal rzadkość), pokazują jednak zmianę nastawienia młodego pokolenia do tradycji i większą dbałość o środowisko naturalne.
Szacuje się, że każdego roku w komercyjnych połowach zabijanych jest 100 mln rekinów, z czego większość dla płetw, z których przyrządza się smakowitą zupę będącą głównym daniem na bankietach (śluby, narodziny dziecka) w Hongkongu, Chinach ale także Brazylii.