Śmiało można sobie odpuścić nastawione na turystów restauracje oferujące pieczone gęsi w Central czy Sheung Wan i udać się na kolację do Yue Kee Roasted Goose Restaurant w Sham Tseng (Nowe Terytoria)
Może i dalej ale czego się nie robi dla żołądka. Dojazd do restauracji: MTR do stacji Tsing Yi, dalej minibus nr. 308M. Strona internetowa restauracji: www.yuekee.com.hk
Restauracja została założona w 1958 roku i jest jedną z nielicznych restauracji w Hongkongu mającą licencję na używanie węgla drzewnego do pieczenia gęsi. Ptaki pochodzą z farmy restauracji w Qingyuan City, w pobliżu Guangzhou (Kanton) i są to gesi czarne, wyjątkowo wysoko cenione ze względu na jakość mięsa, zapewnia trzeciej generacji właściciel i manager restauracji Jason Ng.
Gęsi zabijane są przed granicą, chłodzone i przewożone do Hongkongu. Upieczenie jednej gęsi latem zajmuje 45 minut a zimą 90. Węgiel drzewny importowany jest z Południowej Azji
Uwaga! Rezerwacja telefoniczna stolika na kolację obowiązkowa. Koszt sutej kolacji dla 2 osób to wydatek nawet kilkuset złotych. W porze lunchu zapłacimy nie więcej niż 40-100 zł.