Melissa Grenham, Amerykanka mieszkająca w Wan Chai, domaga się od szpitala publicznego Queen Mary Hospital w Pok Fu Lam, możliwości zatrzymania łożyska po narodzeniu dziecka.
Melissa, która na dniach ma urodzić drugie dziecko, wzorem innych mam zamierza po wydaniu na świat dziecka, przerobić łożysko na kapsułki, zażywając je później przez kilka tygodni. To zapobiec ma według niej dotkliwemu zmęczeniu jakie odczuwała po urodzeniu pierwszego dziecka..
Niestety wszystkie publiczne szpitale w Hongkongu odmawiają młodym matkom zabierania łożysk do domu, w przeciwieństwie do szpitali prywatnych, traktując je jako “odpadki medyczne”, po czym oddają do utylizacji, do rządowego centrum utylizacji odpadków chemicznych w Tsing Yi. W przypadku szpitali prywatnych wystarczy podpisanie zobowiązania o potraktowaniu łożyska jako odpadka medycznego. Jednak urodzenie dziecka w szpitalu prywatnym w Hongkongu to wydatek rzędu 30-40 tysięcy złotych i osoby mniej zamożne lub bez odpowiedniego ubezpieczenia medycznego na szpitale publiczne są po prostu skazane.
Czasu ucieka a Melissa Grenham walczy z hongkońską biurokracją.
Choć Departament Zdrowia nadzorujący Hospital Authority (odpowiednik NFZ) oraz Departament Ochrony Środowiska nie wnieśli zastrzeżeń do przekazania łożyska Melissie Grenham (prawo w Hongkongu oficjalnie nie zakazuje jedzenia ludzkich łożysk) to największą przeszkodą na jej drodze stanowi Hospital Authority (HA), który tłumacząc się przepisami “bezpieczeństwa i zdrowia” odrzucił wniosek Amerykanki. Rzecznik HA powiedział, że “urząd musi postępować zgodne z prawem … a także odpowiednich przepisów i regulacji rządowych … w celu zapewnienia zdrowia publicznego i zabezpieczenia interesów publicznych. ”
Mimo stosunkowo niewielkiej ilości badań naukowych, coraz więcej kobiet na świecie postanawia po urodzeniu dziecka skonsumować własne łożysko. Młode matki przerabiają je na ogół na kapsułki, które nawet samemu można zrobić w domu. Podobno zjedzenie łożyska zmniejsza znacznie depresję poporodową i zwiększa produkcję mleka. Także Tradycyjna Medycyna Chińska wysoko ceni łożyska, uznając że zjedzenia go przez młode mamy znacznie poprawia jakość krwi, zwiększa energię życiową Qi (Chi) i opóźnia starzenie.
Opracowano na podstawie: SCMP.